Isolatie

De isolatiematerialen die HOTA hoofdzakelijk toepast zijn:

 • Cellulose (papiervlokkenisolatie)
 • Houtvezelplaat
 • Hennep en vlas
 • glasgranulaten

Een aangenaam thermisch comfort in wintervoorwaarden is een evidente eis voor woningen.

Minder evident is het realiseren van thermisch comfort in zomervoorwaarden. Isolatiematerialen met hout als oorsprong, m.b. cellulose en houtvezelplaat, vermijden oververhitting in de zomer.

Cellulose

Cellulosevlokken, gemaakt van gerecycleerd krantenpapier waaraan stoffen werden toegevoegd als bescherming tegen schimmels, insecten, knaagdieren en brand, worden met speciale inblaasmachines en -koppen in de te isoleren compartimenten ingeblazen. De daartoe vereiste inblaasopeningen worden vervolgens gedicht.

De vereiste densiteit, nodig voor een zettingszekere isolatie, is ondermeer afhankelijk van de dikte van de te isoleren compartimenten.

De belangrijkste voordelen van cellulose (in houtskeletbouw) zijn:

 • De vlokken nemen probleemloos de vorm van het te isoleren compartiment aan. Van kieren, uitsnijdingen en afval is geen sprake.
 • Het inblazen gaat bijzonder vlug. Een ploeg van 2 personen kan in 2 tot 3 dagen een volledige woning isoleren. De kostprijs is in dergelijke toepassingen beduidend lager dan die bij aanwending van andere isolatiematerialen.
 • Zoals alle producten afgeleid van hout heeft cellulose een hoge warmteopslagcapaciteit, wat resulteert in een sterke amplitudedemping en faseverschuiving van de constructies. Dit verhoogt het comfort in zomeromstandigheden.
 • Uit tientallen geluidsproeven uitgevoerd in onder meer Duitsland en België blijkt dat cellulose bijzonder goed scoort op het vlak van geluidsisolatie. Gemiddeld halen gebouwen geïsoleerd met cellulose een geluidsisolatie die die van dezelfde constructie met minerale wol 1 tot 2 dB overstijgt.
 • Ook op het vlak van brandweerstand zijn constructies met cellulose meestal superieur. Dit is onder meer te wijten aan de toegevoegde stoffen, het hygrisch vocht en de hoge weerstand tegen temperatuurschommelingen.
 • In vele toepassingen biedt het feit dat cellulose een capillair en sterk hygroscopisch materiaal is belangrijke voordelen. Ook de toegevoegde stoffen hebben een positieve invloed op duurzaamheid van de houtconstructie.
 • Tenslotte zijn er diverse bio-ecologische voordelen.

Houtvezelplaat

Houtvezelplaat wordt gemaakt van afvalhout van houtzagerijen zonder toevoeging van bindmiddelen. Ze worden o.a. gebruikt als onderdak, als dampdoorlatende plaat aan buitenzijde van het houtskelet en als geluidsdempende plaat in vloeren.

Gebruikt als onderdak, is de houtvezelplaat regenbestendig gemaakt met behulp van bv. een bitumen- of lateximpregnering.

Andere platen worden gebruikt aan de buitenzijde van houtskeletwoningen. Deze kunnen eventueel met een pleister worden afgewerkt.

De plaat biedt heel wat voordelen:

 • De onderdakplaat is waterdicht door zijn uitgekiende vierzijdige tand- en groefverbinding. Dank zij de vorm van deze verbinding blijven de naden waterdicht bij dakhellingen vanaf 18°, zelfs bij uiteenschuiven van de platen over meerdere mm. De onderdakplaat is door zijn tand- en groefverbinding winddicht, en gaat daardoor het isolerend effect van de onderliggende isolatie sterk opdrijven.
 • De plaat geeft een basisisolatie ( isolatiewaarde= 0,040 W/m.K).
 • De koudebruggen gevormd door het houtskelet worden onderbroken.
 • Houtvezelplaten leveren een belangrijke bijdrage aan de demping van de temperatuurschommelingen en aan de faseverschuiving, m.a.w. geen oververhitting in de zomer.
 • Bijzonder goede geluidsisolatie.
 • Sterk dampdoorlatend en daardoor geschikt, volgens de Duitse normen, voor toepassing bij onbehandeld constructiehout.

Glasgranulaten

Glasgranulaten (merken Technopor en Misapor) zijn gerecycleerd glas verwerkt tot glasschuim en het perfecte alternatief voor PUR-isolatie. Het is zowel drainerend, isolerend als heel drukvast. Zowel toepasbaar bij renovaties als in nieuwbouwprojecten. Ideaal voor laagenergie- en passiefhuizen.

Met glasgranulaten volstaat het om een gewapende ringbalk te gieten en kan een algemene funderingsplaat achterwege gelaten worden. Zo bespaart u op beton en wapening, wat goed is voor het milieu. De beton- en staalindustrie zijn immers grote CO2-producenten. 

Voor een opbouw met glasgranulaten betaalt u niet meer dan voor een klassieke opbouw: algemene funderingsplaat met vorstrand, vochtwerende laag en harde isolatieplaten. Na de eerste laag glasgranulaten wordt de ringbalk gegoten. Nadien komt er zowel buiten als binnen de ringbalk nog een laag glasgranulaten. Na een luchtdichtingsfolie kan onmiddellijk de chape worden gegoten of gipsvloerelementen geplaatst worden.